2009 - Jõgevamaal ja Tartumaa idaosas
Suveseikluse 1. päeva legendid

Koostasid Tõnu ja Andre

8101 - Adamson? Adamovitch?

Siinmail möödusid selle rahvusliku ärkamisaja suurmehe lapsepõlve- ja noorusaastad. Tema isa töötas köstri ja koolmeistrina. Peale isa surma jätkas samas ametis ka poeg, ent lahkus mõne aasta pärast, põhjuseks vastuolud kohaliku mõisnikuga. Lapsepõlvekodu asupaik on tähistatud mälestuskiviga.

Mitu tammepuud ümbritseb mälestuskivi?

8102 - Brrr!

Siinmail on mõõdetud Eesti kõigi aegade külmarekord -43,5 kraadi. See number, koos lähiajaloost pärineva -37,6'ga on jäädvustatud teeäärsele mälestusmärgile.

Mis keskus asub mälestusmärgi taga?

8103 - Dolina mira

Baltisakslasest arst, kirjanik ja folklorist, kes ka ise aktiivselt Kalevipoja-teemalist mütoloogiat kogus, kritiseeris algul ägedalt Kreutzwaldi koostatud teost, siis aga tõlkis eepose viimased 5 lugu saksa keelde. Siinses pargis elas tema tädi pere, kelle juures ta sageli viibis nii lapsepõlves kui hilisematel Peterburi reisidel. Pargis asub mälestuskivi.

Mitmest lauast koosneb kivile lähima meestekempsu katus?

8104 - Eelmisel aastal oli Shrekil staadion, tänavu ülikool

Kunagise "sookooli" suurte puithoonete juurest algav õpperada on esimene omataoline Eestis. Rada kulgeb sirgete lõikudena otse üle laugaste ja viib vaatetornini. Kui selle juurest tuldud teed tagasi pöörata, saame 3,4 km pikkuse jalgsimatka. Võime muidugi ka pikema jalutuskäigu ette võtta ja edasi minna.

Inglisekeelne sõna tornitrepi ülemise otsa juurest?

8105 - Eklektiline

Lisaks gootika ja klassitsismi elemente omavahel segavale kabelihoonele on kunagisel perekonnakalmistul säilinud ka mõned hauatähised.

Kui vanaks elas Marie?

8106 - Gamla Stan

1700/1701 talvel paiknes siin Rootsi kuningriigi pealinn. Kui kunn parasjagu venelasi kottida ega puid istutada ei saanud, mängis ta ajaviiteks lumesõda. Lossitorni võlv on toestatud raudkonstruktsiooni-ga.

Mitmest torujupist on konstruktsioon kokku keevitatud?

8107 - Geodeesiaprohmakas

Selle kiriku seinad on "vinklist väljas", s.t. teatud kohalt võib näha kolme seina korraga - üks otsasein on teisest pikem. Selles olevat süüdi tülliläinud ehitusmehed, kes maasse löödud tikud öösel teise kohta tõstnud. Viga märgati siis, kui hulk tööd juba tehtud oli. Nõndaviisi saigi kirik "laevakujuliseks". Ainulaadne on veel see, et kiriku tornitipus on nii kukk kui rist. Kirikaia nurgas, omapärases klaasmajakeses on kiriku kaitsepühaku kuju.

Mis ilmakaarde on suunatud pühaku nägu?

8108 - Häbelik kuusk

Omapärase võraga kuusk kannab Eesti suurimat tuuleluuda. Paraku aga on haruldus hästi peitu pugenud ja madalapõhjalise autoga tuleb lähenemisel ettevaatlik olla. Nõgeseid ja puuke kohtab kah. Lähene edela poolt!

Kaashäälikute arv kuuse sildil?

8109 - Häid lambaid mahub palju ühte lauta

Ei tundu kuigi usutav, et kõik need tähtsad valitsejad ja väejuhid sellesse väikesesse onni ära mahtusid, nagu kohalik mõisnik olevat väitnud. Aga onn sai igatahes kuulsaks.

Vastuse leiad uksepiidale naelutatud plekitükilt.

8110 - Jüripäine

Neli Jüri nimelist koguduseliiget otsustanud kiriku ehitada. Siis aga puhkenud sõda ja Jüridel tulnud lahingusse minna. Nad otsustanud, et pärast nende langemist eraldatagu igaühe pea kehast ja müüritagu kirikuseina. Auke kirikuseinas nimetataksegi nelja Jüri peaaukudeks ja kirikut Jüri kirikuks. NB! Pimedas on vastuse leidmine raskendatud!

Liida kokku kirikutorni rõdupiirdel olev aastaarv ja number kirikaia nurgas kasvava tamme betoontulbalt.

8111 - Kaotatud lahing

1918. aasta detsembris toimunud vabadussõja lahingus osalenud Karl Kuusik on hiljem jutustanud, et tal polnud ka Ilmasõjas kunagi enda kõrval nii suurt väljalastud padrunikestade hunnikut olnud kui siin. Paraku kaotati lahing juhtimisvigade tõttu. Kui ka punaseid purustada poleks korda läinud, aga väärikalt, paanikata taganemist oleks suudetud korraldada küll, kui üldjuht poleks lahingut juhtinud telefoni teel 2 km eemalt mõisast. Lahingupaika on püstitatud obelisk. Nagu tavaks, on tänane sammas kunagise koopia, ent originaali killud on siiasamasse vaatamiseks pandud. Kõrval on ka viimases sõjas hukku-nute mälestuskivi.

Mitu isikut on loetletud kõrvaloleval kivil?

8112 - Kui siin üks L-täht rohkem oleks, tuleks issi ka sisse

Käsitöökojas eksponeeritakse erinevates tehnikates (punumine, põimimine, intarsia) valmistatud esemeid, ehistöid ning toakaunistusi. NB! Avatud kl 11-15. Särgikandjatele tasuta.

Mitu liistuks triigitud materjalist valmistatud eset ripub stendil?

8113 - Kurk valutab?

Von Samson-Himmelstjernade perekonnakalmistu hävitas vene ajal rajatud kruusakarjäär, kus praegu asub krossirada. Säilinud on kabelivaremed.

Oma külastuse jäädvustanud neiu Tammjärve eesnimi?

8114 - Kurr-karr kus sa lähed?

See allika koht pidada olema suisa põhjatu. Ühel väga kuival suvel olla targad soovitanud naistel lasta mõõta põhjatu allika sügavus - et küll siis tuleb jälle vihma. Siis korjati kokku küla kõik köied. Ilmatu pika köie otsa seoti raudpada, kuhu raskuseks pandi veel kivi. Köis olla vajunud ilmaarvamata sügavuseni. Kuigi nad põhjani ei jõudnud, tõmmati köis koos pajaga välja. Aga kivi asemel olnud pajas verine härja pää. Ja siis ütles hääl vee peal "Kui te veel kord sisse lasete pada, siis tõmbame teid endid kõigetäiega alla". Naabruses asub linna-mägi ja hiis ning eestlaste muinaslinnuse rekonstruktsioon. Linnusesse on aga tunginud üks väike ristirüütel.

Ristirüütli autori perenimi?

8115 - Mandunud merejumal

Nädalapäev, mil kõrvalolevas asutuses toimub kodanike vastuvõtt?

8116 - Milli Mallikas

Siberi elutee lõpetanud kirjaniku lemmikzanriks oli satiiriline komöödia. Tema näidendid on tänapäevalgi populaarsed väikeste näitetruppide ja rahvateatrite repertuaaris. Endise mõisa asemele rajatud uue koolihoone juures pargis on lisaks kirjaniku mälestuskivile veel teinegi kivi.

Enim korduv eesnimi sellelt kivilt?

8117 - Mis marki siis ikkagi oli kartulivõtumasin?

Oma elu viljakamad aastad veetis too suurmees Eesti teises otsas, ent siinne kant jäi talle sedavõrd armsaks, et naabruskonna muinaslinna järgi võttis ta endale kirjaniku-pseudonüümi ja ristis sama nimega ka enda loodud näidistalu. Vallarahvas on kodukandimehe mälestust oluliseks pidades talle kunagise kihelkonnakooli ette, kus ta ka töötas, uhke ausamba püstitanud.

Mis liiki suured puud kasvavad kahel pool ausammast?

8118 - Nagu tahaks kiviga kurge püüda

Mis nime kannab kõrvalolev alajaam?

8119 - No nii...

Kõrge vanuseni elanud, kunstiajaloo õpingutega alustanud, ent peale abiellumist Helsingis keele- ja kirjandusteadlasena tuntuks saanud proua kodukanti on rajatud park, kuhu istutatavad puud kannavad kuulsuste nimesid.

Näpuharjutuseks sõnumineerijale küsime Hradec Kralove regionaalvalitsuse kõrval, mälestuskivi pool oleva maavalitsuse nime.

8120 - Maad laseb kivi tõendada

Ligi kuue sajandi vanune kivi tähistas piiri Tartu piiskopkonna ja Mõõgavendade Ordu maade vahel. Vahepealsetel sajanditel on see jõepõhjas lebanud, ent tõsteti 1910. aastal taas kaldale.

Viimane sõna kivi alamsaksakeelselt tekstilt?

8121 - Postkast

Vene õigeusu kiriku õpetajal sündis 1866. aastal poeg. Vaatamata kodusele vene keelele ja venemeelsusele kasvas temast läbinisti eestimeelne mees, kelle suurimaks tähiseks ajalukku jääb Tartu Rahu allkirjastamine. Kiriku kõrval asuvat suurmehe sünnimaja tähistab tahvel.

Mitu postkasti on rohelise varikatuse all?

8122 - Pronksnaine

Erinevalt teatud ringirändavast pronksmehest seisab siinne Pronksnaine rahulikult omal kohal. Küllap on põhjuseks tema märksa vähem militaarne väljanägemine.

Mis auastmes oli väiksemale tahvlile raiutud M. K. T. ?

8123 - Puukallistaja

Staazikatel suveseiklejatel on ilmselt ammu tekkinud arusaam, et Karl XII ei olnud mitte rootsi kunn, vaid hoopis keegi RMKst. Käis ja muudkui istutas puid. Novat, ja siinmail väidavad nad, et kõik see muu jutt on jama, aga vaat SEE pärn siin on tõepoolest Karli kasvama pandud. Usu või ära usu.

Number pärna tähistavalt betoontulbalt?

8124 - Põlvitav meremees

Tegelikult ei ole see, kaunite tagupoole vormidega (ütleb ema), mees mitte meremees, nagu võiks oletada tema kilbile joonistatud ornamendi järgi, vaid leinav Kalevipoeg. Ja ornament on hoopis kihelkonna vapp.

Mitu nimeliselt loetletud isikut on mälestussambal?

8125 - Pühakud ja patukotid

Talumuuseumi õuel on galerii "kohaliku elu tegelaste" tammiste skulptuuridega. Nende juures maas on ka üks hauaplaat.

Kui vanaks elas plaadi omanik?

8126 - Rotunde

"Seal põlispärnade all üsna põõsaste peidus on ümmargune sammaldunud katusega lahtine lusthoone ehk nn. rotunde, meie kogunemiskoht. Sinna pääseda polegi nii lihtne. Kogu see haljendav ala kuulub kõrgema kaitse alla."

Mitu plaati moodustavad kirjaniku mälestusmärgi ülemise astme vöö?

8127 - Treffpunkt

Mõisahoone sarnaneb Kõpu mõisaga Viljandimaal, olles sama arhitekti projekteeritud. Järve kaldal mõisahoone ees on kaunis park. Üks mõisaalleedest kulgeb üle kõrge vooreharja, pakkudes ümbruskonnast lummavaid vaateid. Parajasti on käimas mõisapargi heakorrastustööd.

Projektijuhi telefoninumber?

8128 - Vaimukas

Tauno Kangro (no kelle muu!) loodud skulptuur on kujunemas linna sümboliks. Tüüp kõlgutab jalga üle põlve ja vahib ühe hoone suunas.

Mis asutuse lahtiolekuajad jäävad pilgu ette?

8129 - Valgeristi

Ühe Eesti suursugusemaid Vabadussõja mälestussambaid projekteeris Anton Starkopf ning see kujutas kreeka dooria stiilis templi esikülge, sammaste vahel oli tahvel nimedega ja sarkofaag langenud sõduri kujuga. Loomulikult ei elanud see nõukogude aega üle, ent samba algsel kujul taastamiseks ei leitud enam vahendeid. Sestap avati 1998. aastal tagasihoidlikum ristikujuline mälestusmärk.

Sambale lähimal hauaplatsil puhkava Emilie perekonnanimi?

8130 - Vihmakraan

Allika abil olevat kohalikud saanud ilma mõjutada. Kuival ajal pidi kolm ühenimelist lesknaist pühapäeval jutluse ajal veesilma samblast puhastama. Allika rookimiseks võetud kaasa labidas, reha, konks ja leivatükk. Sadu tulnud sedamaid. Kui kogemata allikas aga liiga lahti tehti, hakanud sadama kui oavarrest. Siis tuli jälle allikasuu kinni kat-ta. Allika kohal ei sadavat iial vihma, sest pilved lähevad seal lõhki.

Mitme laua laiune on allikat ümbritsev platvorm?

8131 - Visionäär

Kunagi asus siin suitsusaun. Saunas elas vaene pime saunik. 300 aastat tagasi istutas ta männi. Mees ennustas, et ükskord tuleb aeg, kui taevas lendavad raudlinnud ja maa peal sõidavad raudhobused. Teda peeti hulluks. Mees suri, saun hävis, kuid tema sõnad täitusid. Täna saavad raudhobustega ratsanikud külastada visionääri istutatud mändi.

Mis firma logo on männi sildi tagaküljel?

8132 - Õnnetu Rita

Väike vassimine on siinkandis moes. Kuigi kirikuraamat väidab, et selle loo peategelane suri südame seiskumise tagajärjel teispool Tartut, kõneleb rahvasuu, et ta hoopis keelatud armastuse pärast enese ära uputanud. Neiu viimseks puhkepaigaks on mäetipp, kus ta ka eluajal armastas kaunist vaadet imetleda.

Infotahvlil oleva joonistuse autori eesnimi?

8133 - Üks veski seisab...

Aasta aega tagasi kirjutas leht: "Tuuleveski restaureerimine vaatetorniks ning selle juurde kempsu, tee ja 15-kohalise parkla tegemine maksab pea 3,3 miljonit krooni. Sellest ligi 2,8 miljonit krooni tuli Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu piirkondade konkurentsivõime tõstmise programmist ja 380 000 krooni muinsuskaitseametist. Ehitus lõpeb detsembris, tuulik avatakse tuleval suvel. " Särgikandjatele on tuuliku ehitusega tutvumine ning tornist avanevate vaadete nautimine täna kl 12-18 tasuta!

Mitu viljakotti on tuulikumaketi sisemuses?

8134 - Viska kivi käest, kivi raske!

Mäed kandis rahvapärimuse järgi Kalevipoeg loomanahast põlles kokku, et endale pikutamiseks sängi teha. Sängi läheduses on hulgaliselt Kalevipoja käejälgi ning tema hobuse kabjajälg. 200 m kaugusel sängist metsas võib leida Kalevipoja lingukivi, millel punane vööt nagu lingu jälg.

Lingukivi infotahvli viimase rea esimene sõna?

8141 - Pole paha!

Kuigi ajakirjandus on püüdnud üht skandaalset ministrit siduda tema suvekodu kõrvale ehitatud hüdroelektrijaamaga, ei ole ta väidetavalt selle omanik ega ka osanik. Vigase projekti järgi ehitatud jõujaam on põhjustanud meelehärmi läheduses elavatele talumeestele, kes mõned aastad tagasi seetõttu omakohtu korras tammi lõhkusid. "Kuulsust" on kogunenud ka ebaseaduslike jõesängi süvendustöödega.

Kõrgepinge kohal on midagi rõvedat. Mis see on?

8142 - Ah mine metsa...

Hoone on ehitatud aastal 1868 tänaseni teadmata arhitekti pro-jekti järgi. Maja on hoitud hoolega, säilinud on enamik alg-setest põnevatest puuni-kerdustest. Aastatetaguste renovee-rimistöödega hoone vä-lisilmet ei muudetud.

Mis loom seisab hoone ees?

8143 - Peale Kadrinat

Kohalike elanike poolt on siia rajatud külaplats koos külakivi ja lipuväljakuga, külakoda ja külakiik. Siin saab kuulata linnulaulu, oja vaikset vulinat ja jälgida kurepaari toimetamisi. Lähedal on omapärane park, kuhu võib lausa oma puu kasvama panna. Külaplats on saanud ka "Kauni Eesti kodu" konkursi võitjaks. Olgem siiski ettevaatlikud - platsil olevalt infotahvlilt saame teada, et viibime eramaal ja keelatud on muuhulgas ka sihipäratu ringijooksmine :)

Mis nime kannab punaseks võõbatud hoone külakoja vastas üle tee?

8144 - Helista mulle mobiilile...

Ümbruskonna ühe vanima, 28-st erineva funktsiooniga hoonest koosneva mõisakompleksi peahoone lammutati aastal 1931 ja selle kivid rändasid ehitusmaterjaliks Tartusse. Tänaseks on säilinud mõisakompleksist vaid üksikud ehitised. Meid huvitab aga seekord mõisa park.

Jätka jada - HARILIK PÄRN, SUUR-KIRJURÄHN, HARILIK ….....

8145 - Mõisad põlevad, saksad surevad

5.mail 1933 kell 11 päeval lahvatas katkise korstna tõttu tuli härras-temajas, mis oli kasutusel saksa algkoolina. "Hoone oli kahekordne, peale selle keldrikord. Üles jäid waid esimese korra kiwist aher-warred," kirjutab tolleaegne ajaleht. Tules hävis ka kooli raamatu-kogu, seal elava õpetaja ja kooli juhataja eluruumid. Kooli personalist ega seal õppinud 41 ümbruskonna saksa soost õpilasest keegi kannata-da ei saanud. Mõisahoone taastati, kuid mõnevõrra lihtsustatud kujul.

Mitu ketiposti on peahoone ees terrassil?

8146 - Nii ei ole aus!

Enne punaste väljalöömist Voldist 14.jaanuaril 1919 asus siinses karjamõisas Partisanisalga staabikoosseis, ratsakomando ja I järgu voor. Uus maantee ehitati teisele poole jõge ja uus sild 1,5 km allavoolu. Vana sild on restaureeritud mõneti teistsugusel kujul.

Mitu lauda on sillalaudises?

8147 - Kolumbus Krisostomus

Vatikanist tulnud ükskord tähtis kirikutegelane kontrollima, kas siinsed mungad ikka piisavalt liha suretavad ja palvetavad. Mungad aga sättinud end parajasti sauna - selle kombe olid nad maarahvalt külge saanud. Mungad seletanud, et minnaksegi just liha suretama. Vatikani mehele olnud leilisaun tundmata asi ning too läinud uudishimust kaasa. Hiljem seletanud kontrollija Rooma paavstile: "Läksime väiksesse majja kus oli kuumaks aetud tahmased kivid ja nurgas veetoober. Mehed riietusid lahti ja üks viskas tulistele kividele vett, nii et ruumi täitis meeletu kuumus ja aur, mis võiks omane olla ainult põrgule. Ja siis hakkasid nad endid peksma." Mungad ei hellitanud viharootsuga kostitamisel ka Vatikani meest, nii et see lõpuks härdalt palunud järele jätta kuna isegi paavst ei nõudvat sellist suretamist. Paavstile olla kontrollija jutt vägagi meeldinud ning ikka ja jälle tõi ta teistele eeskujuks neid munkasid Eestis, kes ennast hauataguseks eluks parimal viisil ette valmistavad.

Kaks munka hoiavad raamatut. Mis on käes kolmandal?

8148 - Tsaari-Venemaa Indianapolis

Rajakatte alla ning kurvide väljaehitamiseks toodi savi hobuvankritega kohale kümnete kilomeetrite kauguselt. Esimesed võidukihutamised toimusid äsjavalminud ovaalrajal juba aastal 1897.

Keset rada on elektripost. Number selle metallplaadilt?

8149 - Millenniumi viperused

Kiriku teeb ainulaadseks tornide arv - lisaks suurele tornile veel 12 väiksemat iga apostli jaoks. Omapäraks on ka äärmiselt madalalt algavad aknaavad. Kiriku oreli on teinud meister Sauer Saksamaal, kell on valatud Tartus. Peale kirikuga tutvumist otsime aga üles lähedalasuva rippsilla, mille üks käsipuu parema puudusel PipeLife plasttorust tehtud on. Sellisel torul teatavasti muu info seas ka jooksvad meetrid peale löödud õige pikkuse lõikamiseks. Vahest võib see nummerdaja aga kinni kiiluda ja mitu korda üht ja sama numbrit taguda...

Mitu korda on masin markeerinud toru 2000 meetri tähisega?

8150 - Romantiline suveõhtu

Siin moodustati 23. detsembril 1918 kuulus Partisanide pataljon.

Saarekeselt leiame pea meetri kõrgusel maapinnast ühe endisaegse eseme. Mis see on?

8151 - 100%

Ühe legendi järgi pole Kalevipoeg seda kolmnurkse püramiidi kujuga kivi järve äärde mitte visand, vaid selle enne Palamuse kiriku pihta viskamist lihtsalt lingu pealt maha pillanud.

Kivimi koostis?

8152 - Läheks hoopis Ameerikasse?

Musta ploomi kõrval on üks magus nimetus - milline?

8153 - Vahi metsa alt!

Vanasti oli siin metsavahi talukoht rehielamu, aida, lauda ja suitsusaunaga. Loomi ja linde olevat ümbruses palju olnud, vahest koguni 100 tetre ühe kase otsas korraga istumas. Jõgi oli kala täis, keset kärestikku seistes võis näha 50-60 turba ja säinast parves ujumas, igaüks üle kilo... Haruldasi floora ja fauna esindajaid leidub siin tänapäevalgi. Kunagise metsavahitalu asemele ehitatud omapärase ehitise katusel on rauast hunt. Trepist üles minnes ja W tähe alt välja vaadates võib kullisilm näha jõe ääres ka rauast kotkapead ja kala.

Raudkull jõllitab üht oma sugulast. Kuidas teda nimetatakse?

8154 - 220/380 V

Võidutule maakondadesse saatmise komme pärineb aastast 1936, kui president Konstantin Päts süütas pealinnas võidupühaüritustel võidutuletõrviku ja mootorratturitest kaitseliitlased viisid tule laiali üle riigi igasse linna ja maakonda. Endise hobupostijaama juurde ehitatud tulealtari kuju meenutab asula sümbolit, siin on ka mälestusmärgid kuulsatele vabadusvõitlejatele.

Vastuseks on auaste mürsuga mälestussambalt kokkukirjutatult traktori tüübiga.

8155 - Külaelanikud saavad aru

Tänapäevaks on jäänud kiriku ja küla varasem nimi vaid lähedalasuvale voorele. Rohkem kui sajameetrine kõrgus üle merepinna tagab voorelt ilusa vaate. Ja kiigeplatsid tehtud vanasti ikka sinna, kus ilus olla on. Kiikumisel oli näiteks niivõrd tähtis osa lihavõtte kombestikus, et neid pühi kutsutigi vahest "kiigupühadeks". Igaüks pidi kiikuma, nii noored kui vanad. Sellest loodeti head tervist kogu suveks ja ka head linasaaki. Eks kiigutud ka muul ajal, näiteks jaanitulel. Praegune kiige pole voorel küll vanast hallist ajast kuid ehitatud ikka selle jaoks, et külarahvas koos saaks käia, tuld teha ja kiikuda. Enne jaani on see isegi üle värvitud. Kiigume siis kah ja naudime vaadet.

Mis värvi on kiige?

8156 - Feldmanni aeda otsides

Kivist ca 150 sammu kaugusel kirdes on lõkkeplats. Mis loom on lõkkeplatsil?

8157 - Kolmas apostel

Vana kirik on hoopis järve põhja vajunud, torni ots pidavat vee alt selge ilmaga paistma. Praegusest kirikuaiast leiame aga mälestusmärgi vapratele meestele.

Lille ja mõõga vahel on ...............

8158 - Tütarlaps Galilea järve äärest

Ristates omavahel munatõugu jaapani isasvutte ja lihatõugu vaarao emasvutte, nende järglasi omakorda inglise valgete isasvuttidega ning saadud populatsiooni selekteerides aretati lõpuks 1987. aastaks välja esimene ja seni ainus Eestis aretatud linnutõug - eesti vutt. Paik on kahjuks kaotanud oma kunagise hiilguse, sestap sõidame hoopis 4 km kaugusel kirdes asuvasse asulasse ja otsime vastuse küsimusele -

Mitu ohvrit tapsid kommunistid?

8159 - Kudujate küla

XV sajandil esmamainitud mõisas on tegutsenud ka algkool, hiljem avati siin Uue Tee kolhoosi lasteaed. Nüüdseks juba kümme aastat erakätes olnud mõisa peahoone on restaureeritud ja vägagi esinduslikus seisukorras. Vastuse saamiseks VALGEL AJAL ei ole korras silmanägemisega seiklejal õnneks vaja tungida praeguse omaniku privaatvaldusse. Tahame vaid teada,

mitu inimest vaatab välja hoone idapoolse külje akendest?

8160 - Õigel kursil

Imekombel püsis pronkssõduriga Vabadussõja mälestussammas püsti teise maailmasõja lõpuni. Peale sõja lõppu võeti siiski nõukogude võimu poolt pronksist sõduri kuju maha. Mälestussamba alus lasti õhku hiljem, aastal 1948 ja sama koha peale rajati hoopis mälestusmärk Suures Isamaasõjas langenud nõukogude sõduritele, õnneks ilma pronksist Aljoshata. Peale taasiseseisvumist viidi see monument eest ära lähedalasuvale kalmistule ja 1992. aastal taastati siin algne Vabadussõja mälestussammas. Kahjuks ei leitud taastamise käigus üles kõikide langenud vabadusvõitlejate nimesid ning kivisse pronksist sõduri jalgade all sai raiutud neist vaid pooled.

Reamehe perekonnanimi, keda 1920.a. autasustati Vabadusristiga?

8161 - Ässade värk

Kuigi tegemist on mõneti ebatraditsioonilise spordialaga, võisteldakse kord aastas ihaldatud tiitli saamiseks siin juba viimased 17 aastat. Viimatine tiitlivõistlus korraldati vaid mõni nädal tagasi. Võisluste toimumise paika on paigaldatud lausa temaatiline skulptuur. Seda skulptuuri näeks seljataha vaadates ka mees mälestuskivilt, kelleta me siiani köik mönuga vötaks.

Mis on kuju õlal?