2006 - Järvamaa
Suveseikluse 3. päeva legendid

Koostasid Aigar ja Carolina

701 - Kirik

Jutuksolev kirik meenutab pigem Lääne- ja Saaremaa pühakodasid, näiteks pole üheski teises Kesk-Eesti kirikus kivist ristimisvaagnat; ühtlasi rõhutatakse selle kiriku vanust ja väiksust. Aastail 1623-1633 siin olnud pastor sai hiljem Järvamaa praostiks ja Tallinna Toomkiriku ülempastoriks.

Kiriku kõrval asuvalt Vabadussõja mälestustahvlilt saad teada, mis on Juuliuse perekonnanimi?

702 - Majajaht

Kunagi oli selles majas kool ja vallamaja, mida mälestab ka maja ees olev kivi, siin on olnud külarahva peopaik pritsikuur. Sovhoosi ajal hoiti hoones tsementi. Hoone iidsust on jäänud meenutama paekivist seinad nii väljas kui sees, laudpõrand ja töötlemata laudadest lagi. Augusti alguses avatakse selles hoones aga pidulikult kohaliku külaseltsi maja.

Mis värvi on selle maja kardinad?

703 - Sõduriks ei sünnita

See kivi on püstitatud, mälestamaks kahte sõjaväelast. Üks neist jõudis Poola rindel välja teenida pataljoniülema pagunid, kuid samuti on ta jäädvustanud end meie kultuurilukku sõdurielu kirjeldavate jutustustega. Teine sai aastal 1900 mereväe reservlipniku auastme, seejärel lõi mõned aastad hiljem Liverpoolis Eesti-Läti Laevasõidu agentuuri; samuti jõudis ta olla nii Kanadas talunik kui ka asutada Rahvuslik-Vabameelse partei.

Kui suur on mälestuskivi esiküljel asuvate aastaarvude summa?

704 - Konflikt

Tänase piirkonna territooriumile jääb ka üks tähelepanuväärne mälestusmärk õpetajale, kel tekkis konflikt tol hetkel võimul olnud bolshevikega ning seetõttu katkes äkiliselt ka tema lühike elutee.

Mälestusmärk taastati 1991 aastal, meid huvitab aga pisut täpsemalt - mis kuus see toimus?

705 - Kalevipoja radadelt

Selle mäe tekkeloo komponendid on unine Kalevipoeg, tema valge hobune ja näljased hundid. Mis toimuma hakkas, võite isegi ette kujutada :) Liigume aga sellest mäest linnulennul kilomeetri jagu kirdesse. Seal asuva talu õuel on üks huvitava kujuga klaasehitis.

Mis kujuline see ehitis on?

706 - Vaikust! Võte!

Antud mõisa järgi nimetatud külas viibis pikka aega oma nooruses nõukogude kirjanik Hans Leberecht. Nõukogude võimu alguses ilmus talt ka jutustus "Valgus Koordis", mis sai muuhulgas riikliku preemia ning seda tõlgiti paljudesse vennasvabariikide keeltesse. Lisaks vändati raamatu põhjal film, mille paljud võtted on tehtud samuti Järvamaal.

Millise firma lambid valgustavad mõisa esikülge?

707 - Taaler, penn ja kross

Seda ehitist on kirjeldatud nii: väike, kuid kõrge hilisklassitsistlik paekiviehitis; hoone moodustab võlvitud laega rotundi, mille esiküljel portaal kolmnurkviiluga; laia kabeli ust, mis omab lameda kaarava, ääristavad profileeritud karniisi kandvad pilastrid; hoone külgedel paiknevad kitsad aknad. Üks selle suguvõsa esindajatest avastas Franz Josephi maa.

Kui vanaks elas ehitise andmetel selles suguvõsas kõige kauem elanud inimene?

708 - Kurvad ajad

Pärimuse kohaselt olla kivil nutmas ja oma rasket saatust kurtmas käinud orjad, kelle pisarad uuristanudki kivisse arvukad lohud. Pajatatakse ka, et tänaseni võib mõnikord öösel kivil valgeid kujusid tantsimas näha.

Millise postiindeksi leiad selle kivi juurest?

709 - Madin mõisamaadel

Selles mõisamajas töötab praegu väidetavalt kohalik muuseum, mille üheks tähelepanuväärsemaks eksponaadiks on kunagise mehhaniseerimiskooli traktoriõpetamise klass. Mõisa ümbruses toimus 1918. veebruaris kohalike punaste ja pealetungivate sakslaste vahel verine lahing, mis lõppes punakaartlaste lüüasaamisega.

Kui suur on seda lahingut kujutaval monumendil kujutatud käte ja jalgade summa?

710 - Tamtammide kõla kõmiseb kaugele

Selles mõisas olnud kord väga kuri proua, kes pannud vaimudele krapid kaela, et siis kuuleks kui tööd tehakse, sest krapid liikudes helisevad. Vaimud olnud aga targemad ja liigutanud ainult krappe, tööd pole aga teinud.

Mõisa maadelt, paisjärve kaldalt, tammikust, saad aga teada, kuidas kutsutakse rahvasuus omapärase kaheharulise tüvega tamme ?

711 - Tõde ja õigus

"Tõe ja õiguse" ühe peategelase Andrese elust teatakse nii mõndagi, meid huvitab aga seekord tema prototüüp päriselust - kui vanaks see mees elas?

712 - Sulpsti!

Need on Pandivere kõrgustiku servaala ning Kõrvemaa Maastikukaitseala piiril asuvad allikad, kus põhjavesi tõuseb maapinnale ja toob Jägalasse lisavett, mistõttu Jägala saabki kanuutatavaks.

Milline mittekohanimest sõna kordub sildil kõige rohkem?

713 - Vanamees ja jõgi

Ühe legendi kohaselt toonud selle jõe oma praegusesse kohta hall vanamees kolme härjaga, kes käinud mööda taevaalust ning jõgi tulnud taga. Koht, kus too väidetav vanamees pidas heaks oma teekonda alustada, on märgistatud tänapäevalgi.

Milline on kõige pikem sõna valge taustaga sildilt?

714 - Koolimaja

Mõisal on olnud mitmeid omanikke: Rosenid, Stackelbergid, Fersenid, Tollid. 2004 aasta juunis suleti mõisas toiminud algkool; Hannes Tamjärv soovib aga mõisakompleksis uuesti koolitegevust taastada - idee kohaselt saaks see kool ühendama alg- ja põhiharidust, tööõpet ning sotsiaaltööd koos hingeharidusega.

Mitu haru on mõisaväraval kujutatud merikarbil?

715 - Kultuurne maja

Selles kohas asub kultuurimaja kahe mälestusmärgi vahel.

Meid huvitab, mis on allikatele lähema mälestusmärgi andmetel reamees Jõesaare sünniaasta?

716 - Jeesus Maria, karjatas eit

Sellele Neitsi Maarjale pühendatud kirikule ehitati 1857 Oleviste sarnane tornikiiver, aastast 1808 on kirikul 2 kella ning aastast 1865 kolm kroonlühtrit.

NB! Kirik on avatud ajavahemikus 11-18

Mitu aastat oli antud kirikus pastoriks Benedict Witte?

717 - Sekretäri-eri

Piiri lähedal, Ausamba tänava otsas on mälestusmärk sekretärile.

Mis oli selle sekretäri perekonnanimi?

718 - Vanad ja kobedad

Selle koha loomise eesmärgiks oli võimalikult paljude eri nõukogude päritolu sõidukite ning kõikvõimaliku tuletõrjetehnika koondamine ühele territooriumile. Sõidukite korrasolek pole seejuures esmatähtis, küll aga asjaolu, et neid säilitatakse külastajatele vaatamiseks. Nende taastaminegi pole eesmärgiks omaette, küll aga võimaluste piires konserveerimine, et tagada säilimine. Kui leiad selle koha, leiad ka vastused küsimustele.

Üks väheseid punast värvi roomikmasinaid omab taga kiirusepiirangut 85. Mis on aga kirjutatud selle masina juhipoolsel küljeaknal olevale kleebisele?

Off-roadiks sobiv must Volga liigub maapinnast aukartust ärataval kõrgusel. Millise mudelitüübiga rehvid seda masinat aga edasi viivad?

6576EAS (kus S tähendab vene shokolaadi-tähte) - millise ajaloolise tegelase austavat nime kandis selle masina tootnud tehas?

Millist numbrimärki kandev sõiduk on teel oma uude koju?

719 - AHT

Anton Hansen Tammsaare on kirjanik, kes erilist tutvustamist ei vaja, seetõttu ei hakka me temast ka pikalt rääkima ega legende välja mõtlema.

Küsime lühidalt: mitu raamatut on kirjaniku küünarnuki all?

720 - Tantsi hopp Johanna...

Selle kiriku torn on omapäraselt lääne-loode poole märgatavalt viltu. Kuna kandekonstruktsioonis pole märgata vajumise jälgi, võib oletada torni kiviosa vajumist või ehitamisel tehtud viga. Vanadel kohalikel inimestel on aga torni viltuoleku kohta mitu juttu varnast võtta.

Torn ehitati kahe paruni poolt ning kulul, kusjuures jõukam neist andis suurema summa, tingimusel, et torn peab seetõttu nagu tänutäheks tema mõisa poole kummardama. Teise jutu järgi olla aga toosama rikkam parun vaadanud oma mõisa trepilt pooleliolevat torni ja saatnud toapoisi meistrile ütlema, et torn on viltu. Ehitusmeister käskis aga parunile ütelda, et sinu ... on viltu, aga mitte kiriku torn.

NB! Sissepoole saad vaadata ajavahemikus 10-18!

Peale torni vaatamist heitke ka pilk sissepoole ja vaadake järgi, kellele toetub kantsel?

721 - Sauniku-spetsiaal

Põhja talu saunikute majade taga on metsaäär.

Mis aastal on Indrek Tegelmann saanud omale au loomingulise töö eest sinna tamm istutada?

722 - Mõni mõis

See 1620-tel aastatel rajatud mõis on oma eestikeelse nime saanud esimeste omanike von Essenite järgi.

Mitu X-i on mõisa esiküljel oleval karniisil?

723 - Veel üks Mõni mõis

1895.a. sügisel leitud selle mõisa alt üks rauduksega salakelder. Selle mõisa juurest jookseb jõgi läbi ja mõisa taga on veskijärv. Seda järve ei olla enne olnud, vaid üks endine mõisnik lasknud selle kaevata, makstes selle eest vana vaka täis hõberaha. Järve keskel on väike küngas ehk saar, kus lehtpuud kasvavad ja künka otsas oli enne üks veike kivist kabel. Mõne aasta eest lasti see vana kabel ära lahutada, aga kabeli lael on olnud palju vanu lauast kastisid, mis nahkrihma kerasid täis olnud. Rahvajutu järele olnud need rihmad ehk "jutad" inimese seljast lõigatud "inkvisitsiooni-" ehk piinakohtus.

Milline täht on tagurpidi kunagisel tuletõrjekapil?

724 - Maalimeistri

Mis on suurel ristmikul asuva Tuletõrjemuuseumi sildi teinud teinud maalri perekonnanimi?

725 - Kes või mis?

"Siin asus kahel korral lõhutud ja uuesti taastatav mälestussammas...".

Kui leiad selle teksti, leiad ka aknalt vastuse küsimusele, kes või mis on eelistatud teisipäeviti ja neljapäeviti?

726 - Neljateistkümnes sild (üle suvevete)

Sellest mõisast rääkides mainitakse pea alati ka seal 18. sajandi esimesel poole tegutsenud aadliorbudele mõeldud kõrgemat kooli, ehk rüütliakadeemiat, mis rajati Lääne-Euroopa eeskujudele toetudes.

Meid huvitab aga hoopis rohkem mõisa lähedal asuv kivisild, ja nimelt: mitu kilo võib selle silla ületamisel olla maksimaalselt sõiduki teljekoormus ?

727 - Schneller-schneller!

Selle mõisa omanik olla olnud tubli mees, söönud ühes lauas lauljatega, kes talle mõnikord lauluga meelehääd tegemas käinud. Töö juures olnud ta aga nõudlik, käinud mööda põldusid, sõnades töölistele: "Noppige kärmemalt, noppige kärmemalt."

Milline aastaarv asub aiavaaside vahel, elupuu taga?

728 - Kohaloleku kontroll

Shevtsuk, Lazukov, Viirak, Telmet, Väin

Kes jäi nimetamata?

729 - Ladies first

Selle 90 nimega mälestustahvliga austatakse kõiki langenud kangelasi. Vaid üks sellel tahvlil olevatest eesnimedest kuulub naisterahvale.

Milline?

730 - Tarkus tarviline vara

Aastal 1965 kirjutati selle piirkonna kohta järgmist:

Siinsetest tööstusettevõtetest väärib nimetamist meierei; ka rajooni kohaliku majanduse kombinaadil on siin osakond mitmete töökodade näol. Alevis on rida kauplusi ning mitmesuguseid kohalikke ameti- ja kultuuriasutusi. Siin töötab keskkool.

Pargi rüpes asuvast tagasihoidliku välisilmega ühekorruselisest sammasportikustega peahoonest (mis oma nime sai suure karstilehtri, kurisu, järgi) leiad vastused ka neile küsimustele.

NB! Vastuseid jagatakse vaid ajavahemikus 9-13

Tuginedes ühe tikutoosi etiketil olevale nõudele, mille korrasolekut tuleb enne töö algust kontrollida?

Milline aktsiaselts tegi öökullipildiga vaseliini?

Mitu põrsast kohustus Amanda Tuherm saama 1964. aastal igalt emiselt?

Millist inventarinumbrit kannab vindlavänt?

731 - Mooniõie

Ühes kohas, mille ladinakeelne nimi tähendab suursugust,kõikehaaravat, juhtus eelmisel sajandil traagiline lugu: saksa apteekri poeg sõi tooreid mooniseemneid ja suri sellesse tohutusse narkoannusesse. Praegu meenutab seda aastakümnete tagust sündmust hauakuju väikesest poisist moonidega.

Mis aastal too õnnetus juhtus?

732 - Kunstwerk 1

See mõisahoone valmis 18. sajandi lõpul ning selle kavandi autoriks oli Toompea lossi projekteerinud arhitekt. Viimasel kahel sajandil enne 1919 aasta maareformi kuulus mõis von Stackelbergidele. Varem olid mõisa omanikud von Rosenid, kelle järgi see paik ka nime sai.

NB! Tasuline. Avatud ajavahemikus 12-18.

Mitu rubla läks maksma 1883.a. ehitatud Kaaruka koolimaja?

Millist daatumit kannab mõisa rõduvapi mõisapoolne külg?

Millised neli tähte on kujutatud roosa saali seinakaunistusel?

Kui leiad Karmeni, Helbe ja Antsu, saad teada ka, mis on Aivari perekonnanimi?

733 - Kunstwerk 2

Ordumeister saatnud omal ajal junkru mõisale kohta otsima, aga junkur olnud sveitslane ja vaadanud seda kohta, et see on ilus koht. Valis selle ordumõisa koha siia ja ise kiitis, et see koht on ilus nagu Alpi mäed. Sellest jäigi nimi.

NB! Tasuline. Avatud ajavahemikus 11-18.

Mitu lindu on hoone vestibüülis?

Mõisa endiste omanike nimekirjaga seinal on muuhulgas ka ühe naisterahva pilt. Mis eesnime too naine kandis?

Ühel keldrimaalil on kujutatud nelja inimeseuurijat. Mis aastal see töö valmis?