2004 - Kagu-Eesti
Suveseikluse 1. päeva legendid

Koostasid Tauno Siitam ja Jana Voore

2101

Kiriku ehitamine ei tahtnud vedu võtta - päeval ehitatud müürid olevat õhtul kokku varisenud ja nii korduvalt. Pärast seda kui kirikumüüri sisse müüriti põlvili neitsi jäänud müürid pidama. Seda kohta kirikutorni jalamis tähistab tornijalast väljaulatuv kivi.

Mis motiivi on kujutatud käärkambri uksel?

2102

Keskajal kulges siitkaudu Tartu-Vastseliina-Pihkva ühendustee. 1860. aastate alguseks avatud postitee ülesandeks oli kahe maakonnakeskuse vahel sisse seada regulaarne posti- ja reisijatevedu. Selles hoonetekompleksis on säilinud kõik omaaegseks tegutsemiseks vajalikud hooned - peahoone, tall, tõllakuur, sepikoda ja tallipoiste elamu. Raudteede rajamise tõttu jäi see ehitis siinmail viimaseks.

Mis sõiduvahend seisab selle maja ees teisel pool teed?

2103

Paremal lookleb Ahja jõgi, vasakul asub neljaastmeline terrass, millele oli kunagine mõisnik tahtnud häärberi ehitada aga mullatöödest kaugemale ei jõudnud. Ühest liivakivipaljandist voolab allikas, mille erakordse veerohkuse tõttu arvati, et see on ühenduses merega. Selle puu viljadest tehti leiba juba 5000 aastat tagasi. Ühtlasi arvatakse, et loomalt, kelle poolt see rajatis ehitatud on, õppis inimene kanalite kaevamist.

Mis see on?

Mitu meetrit on terrassi kohal kasvava puu ümbermõõt (sõnadega)?

Kuni mitme kilo raskuseks kasvab see loom (sõnadega)?

2104

Asula on ümbruskonna üks vanimaid, kus 1701. a. detsembris toimus üks olulise tähtsusega Põhjasõja lahinguid. Asulas on alles vana mõisapark, kus asub saksa parunite von Ungern-Sternbergide suguvõsa kabel.

Kes võitsid selle lahingu?

Mitu meetrit on kõrge Eesti kõrgeim pärn (sõnadega)?

2105

Selle mõisa taga asuva järve ääres on toimunud filmi "Naerata ometi" võtted ning mõisa hooneid on kasutatud lastekodu heaks. Mõisa läheduses on üsnagi vastuolulise nimega järv.

Mis on kirjutatud ladina tähtedega mõisa taga oleva kuju jalamile?

Mis taim on phellodendron amurense?

2106

Siin hukkus Eesti viimane metsavend. Juulis 1949 arreteeriti ta KGB poolt ja pärast vastavat töötlemist värvati KGB agendiks ning kästi minna metsavendi püüdma. KGB-le ta kaastööd ei teinud ja siirdus metsa.

Mis oli tema nimi?

Millal ta hukkus (numbritega)?

2107

See raba on kujunenud liivaala maismaalise soostumise tulemusena enam kui 8000 a. tagasi. Raba “ripub õhus”, mis tähendab, et põhjavesi on sügaval ning raba alla jääb kuiv kiht. Rahvapärimuse kohaselt ehitasid rootslased Põhjasõja ajal palkidest tee läbi raba. Raba on arvatud euroopa tähtsusega Natuura võrgustiku koosseisu.

Mis on selle raba “maskotiks”?

2108

Legend pajatab sügavast koopast müüri sees, kuhu rahvas häda ajal peitu pugenud. Vaenuväed olnud üle jõe niidul laagris ja märganud kalju sisse lipsavat kassi. Põgenikud leitud üles ja hukatud, laibad maetud üles mäele. Seda mäge kutsutakse ka kalmistumäeks.

Mis oli selle pelgupaiga nimi?

2109

See Setomaa ridaküla olevat oma nime saanud tsaar Peeter I-lt, kes käinud siin suviti puhkamas ja randade ilu nautimas. Peeter I oli Põhjasõja ajal samanimelise mäe vaatepunktist ümbrust jälginud ja tänu sealt avanevale kaunile vaatele külale nime pannud. 12,5 meetri kõrgusest vaatetornist avaneb vaade kahele võõrale saarele ja teisele tornile, millest valvsad silmad jälgivad iga teie liigutust.

Mitu majapidamist oli külas 1750. aastal?

2110

Seda kohta on kroonikates esmakordselt mainitud 1428. aastal. Hoogsat arengut on korduvalt pidurdanud laastavad tulekahjud, mille hävitavale toimele on kaasa aidanud lähestikku paiknevad talumajad. Omal ajal oli see koht tuntud suurte laatade, sadama, potitehase, mootorveski ja nahaparkimisettevõtetega.

Mis hoone paikneb munakivisillutisega peatänava alguses platsi serval?

2111

See on suurema veekogu üleujutuse eest tammiga kaitstud ja kuivendatud ala, kus liigvesi kogutakse kraavidesse ja vajadusel pumbatakse üle tammi veekogusse. Nende rajatiste loomise hiilgeaeg oli 70-ndatel ning eesmärk sama, mis suurfarmidel - hiiglasliku Venemaa toitmine. Ja kui tee otsa lõpeb ning supluskohta kuskil näha polegi, olge mureta - see on tammi taga!

Mis nime all tuntakse veel Lämmijärve kaldal olevat Peipsi randa?

2112

Gustav II Adolf andis 1625.a. selle mõisa koos ümbruskonna aladega tallmeistrile Bengt Oxenstiernale, hilisemale Liivi- ja Ingerimaa kubernerile. Selles mõisas algas 1784.a pearahamaksu kehtestamisest ajendatuna talurahva vastuhakk, mida tuntakse Puuaiasõja nime all. Mõisa puuaias pidasid kaigastega relvastatud talupojad soldatitega lahingu, mis nõudis 5 talumehe elu. Puuaiasõja mälestusmärki nimetab rahvas Raudmeheks.

Mis nime kannab rahvasuus mõisapargis paisjärve kaldal olev kaheksa sambaga ehitis?

2113

See paljand on senimaani tuttav olnud vaid kohalikele loodusesõpradele.

Mis nimega lademe liivakivi on paljandis?

2114

Vesiveski oli selles asulas juba 1835.a., siis lisandus saeveski ja 1880.a. riidemanufaktuur, mis arenes arvestatavaks tööstuseks. Elektrijaam andis voolu juba alates aastast 1917. selles asulas asub ka Eesti kõige kõrgema korstnaga saun.

Kui mitu meetrit kõrge on saunakorsten (sõnadega)?

2115

Selle mõisa juugendstiilis häärberi katus restaureeriti 3 aastat tagasi. Teada on, et Riia arhitekt August Reinberg laskis algsed katusekivid tuua Baieri Alpidest. Samaväärsed ümara nurgaga kiviplaadid leiti nüüd Prantsusmaalt ning uus katus läks maksma 3 miljonit krooni.

Mis aastal ehitati viinavabrik?

2116

Puude jämedust mõõdetakse rinnakõrguselt. Selle puu ümbermõõt on võetud üsna maa lähedalt, kuna tüvi hargneb madalalt. Sealt saadud numbri järgi on tegu Eesti jämedaima puuga.

Mitu meetrit on selle puu ümbermõõt?

2117

"Nii ta siis läks, tühi pudel käes, pleekaiast, kus mõisa pesu kuivatati. Paremale jäi linnumaja, ees ootas ülemist ja alumist järve eraldav tamm, mida mööda viis jalgrada teisele kaldale. Keskmise järve ülaotsas, tammi lähedal oli allikas, kust kõvera toru kaudu vesi nirises. Siin täitis väike kosjamineja oma pudeli, rüüpas ise ka tubli sõõmu ja astus pruudi poole edasi."

Mis kaardub üle keskmise järve?

2118

Raba ümbritsevad peaaegu igast küljest metsad, k.a. mõisnik Conrad von Brasch’i rajatud männimets, rahvasuus “parunimännik”. Rabast saab suurepärase ülevaate vaatetornist, mille juurest algab ja kus lõpeb matkarada.

Mitu trepiastet viib torni tippu (sõnadega)?

2119

Riik riigis. Elanikke on seal üle 3 mlrd. Kõik hooned on pilvelõhkujad.

Kes on selle riigi elanikud?

2120

Seda rajatist kutsutakse lennunduses omamoodi kompassiks. Tõenäoliselt sellel liikuvate sõidukite poolt tekitatud vibratsiooni tõttu varises suur osa meid huvitavast paljandist 2 aastat tagasi kokku ja ummistas isegi jõe. Seetõttu on see kalju nüüd paarikümne meetri ulatuses poole meetri jagu õhem, kuid liivakivi sisse kritseldatud nimedest puhas.

Mis riivab selle kalju otsast alla vaadates silma?

Mitu betoonplaati on varingupõhjustaja silla edelaküljel vähem kui kirdepoolses (sõnadega)?

2121

Rahvasuus sai koht oma nime koobaste järgi. Kaljus olnud mitme jala kõrgune lõhe, millest inimene vaevu läbi mahtus. Edasi olnud juba suurem ruum, millest sai kolme eraldi kambrisse. Ühes varjatud kohas pidanud väejuhid sageli sõjanõu. Kord õnnestus vaenlasel õige lähedale jõuda ja rahvavanemate nõupidamist pealt kuulata. Vahisõdur saatis võõra poole surmava noole, nool tabas ja sõdalane muutus kiviks.

Kumb kõrv on salakuulajal vee all?

2122

Sellel sillal murdis see hobune oma jalaluu.

Mitu veskikivi vedeleb veski varemetel (sõnadega)?